Ovo su vaše dubine

10 travnja 2018

Upućeno vam je pitanje::

„Recite mi, što volite, što ne volite? Slušam Vas.“

A vi odgovarate, potiho ili naglas.

U početku odgovora vaš je fokus na:

  • Volim…
  • Ne volim…
  • Ne znam…

Bilo kako da ste započeli rečenicu, ona će imati određeno značenje koje ocrtava trenutno stanje. Možda ste se prije pola sata s nekime posvađali pa ćete početi s „ne volim izjavom“, a možda ste vidjeli nešto toliko lijepo da ćete započeti izjavu u potpuno suprotnom tonu. Zbunjenost će pak odrediti odgovor s ne znam. Navedeno se odnosi na doživljaje koji su vezani na iskustva koja su se dogodila u bliskoj prošlosti, no često nesvjesni dio ipak izloži dio neintegriranih iskustva iz mnogo dublje prošlosti.

“... to su vaše dubine, vaša mora i oceani, vi se u njima snalazite i poznajete ih bolje nego će ih itko ikada poznavati.”

Koliko duboko biste „zaronili“ danim odgovorom, ako dubinu podijelimo na tri razine:

  • Osjet- fizička razina s površinskim pogledom na situaciju, bavi se posljedicom. Recimo da ne volite svoj posao, izgled, krećete u promjenu.
  • Misli- mentalna razina na kojoj se mijenjaju misaoni obrasci, bavi se posljedicom. Počet ćete primjećivati dobre strane u svom poslu ili na svom tijelu i misliti pozitivno u skladu s time.
  • Osjećaji- emocionalna razina, bavi se emocionalnim tijelom iz kojeg izranjaju misli. Bavit čete se emocionalnim tijelom i iskustvima koja iz njega izviru, emocijama koje su nastale ranije i nisu integrirana, bavite se uzrokom

Ovisno o vašem dahu, predanosti, želji, ovisi i vaš uron. Kompletnost, ujedinjenje i promjenu ćete postići integracijom svih razina i nitko bolje od vas neće znati granice i mogućnosti, jer to su vaše dubine, vaša mora i oceani, vi se u njima snalazite i poznajete ih bolje nego će ih itko ikada poznavati.

Ivana Peršin - sistemski gestalt coach, edukant Gestalt psihoterapije

E: pershin8@gmail.com

Adresa: Mandaličina 19, Zagreb